Kanjoning podrazumeva kretanje kroz kanjon uz korišćenje različitih tehnika, koje mogu uključivati hodanje, penjanje, skakanje i plivanje te druge aktivnosti. Iako se obično hodanje niz kanjon često naziva kanjoning, u užem smislu ova aktivnost uključuje tehničko spuštanje, koje zahteva planinarsku opremu. Kanjoning često zahteva posebne veštine kao što su navigacija, traženje ruta i druge stvari vezane za putovanje kroz divljinu.

Kanjoni su nastali u propustljivim stenama krečnjacima, peščarima i dolomitima. To su uske i duboke doline strmih ivica. Najpoznatiji na svetu je kanjon reke Kolorado u Americi. U Srbiji nema tako velikih kanjona, ali lepotom ne zaostaju za njim. Najlepši i najimpozantniji je kanjon reke Drine. Njegova dubina ispod planine Zvijezde iznosi 1.000 m.

LAZAREV KANJON

Kanjon Lazareve reke, poznatiji kao Lazarev kanjon, je najimpozantniji kanjon u Istočnoj Srbiji. Svojim zadivljujućim, moćnim izgledom on osvaja svakog ko kroči u njega. Samo ga pogledajte! Kako bi iko uspeo da ne bude očaran pred ovakvim prizorom?

Nastao usecanjem istoimene reke u krečnjački masiv planine Južni Kučaj, Lazarev kanjon je najdublji i najduži kanjon u istočnoj Srbiji. Dugačak je 4,5 km, a u svojoj najužoj tački širok je samo 3 m ali dubok 500 m. Nalazi se samo 18 km zapadno od Bora, i kao takav je idealna destinacija za sve one koji žele u potpunosti da dožive planinarenje i netaknutu prirodu.

Lazarev kanjon je ipak i jedan od najneprohodnijih kanjona. Strme, gotovo vertikalne, litice Malinika (1.087 m) na jugu i jugoistoku, Strnjaka (720 m) i Kornjeta (696 m) na severu, i Pogara (883 m) i Mikulja (1.022 m) sa zapada čine prelazak ovog kanjona pravom avanturom.

Zbog svoje jedinstvene i neosporne lepote, bogate flore i faune i speleoloških dragulja, ceo Lazarev kanjon nalazi se pod zaštitom države.

Termini: biće naknadno određeni.

Polazak: u ranim jutarnjim časovima, oko 06:00h, ispred auto-pijace Bubanj potok i dalje kretanje u koloni.

Razdaljina: od Beograda 220km u jednom pravcu, autoputem, preko Ćuprije, Senja i Ravne reke. Vreme putovanja oko 3h i 30min.

Prevoz: sopstveni (automobilom).

Hrana i voda: iz ranca - sopstvena.

Oprema: standardna za pešačenje: zaštita od vetra, kiše, dobre i udobne cipele (patike), vetrovka, kabanica, mali ranac, termos ili flaša za vodu, baterijska lampa, štapovi.

Broj prijavljenih: minimum 5 osoba.

Cena: 4.500 RSD (organizacijski troškovi).

POSEBNA NAPOMENA: Preporučljivo za punoletne učesnike od 18 do 50 godina u dobroj fizičkoj kondiciji. Svaki učesnik ide na sopstvenu odgovornost, gde potpisuje Izjavu o preuzimanju odgovornosti. Vodič ne snosi odgovornost za učesnike sa zdravstvenim teškoćama koji su se prijavili na turu. Vodič zadržava pravo da u slučaju nepredviđenih okolnosti izvrši korekciju plana.