PLANINARENJE I KAMPOVANJE

planina-sator-kamping-hiking-lazarus-sport
KAMPOVANJE

Planinarenje i kampovanje po planinama Srbije učiniće te zdravijim, od udisanja čistog vazduha, i ushićenijim, od posmatranja prizora od kojih zastaje dah

Zaista ne moraš da budeš profesionalac i da izdvojiš mnogo novca i vremena za druženje “nebu pod oblake”, a osvajanje vrhova od 500 do 2.500 metara sasvim je dovoljno za aktivni odmor. “Naoružaj se” osnovnom opremom - udobnim i kvalitetnim cipelama, jaknom i rancem i pođi sa nama na rekreativno planinarenje na nekim od planina Srbije. Ukoliko si za malo avanturističniji doživljaj, kupi ili ponesi mali šator i vreću za spavanje, kako bismo proveli nezaboravnih 2 - 3 dana u otvorenoj prirodi na nekim od planina Srbije.

Planinarenje kao specifična ljudska delatnost ima dugu tradiciju u svetu i na našim prostorima. Danas se pod pojmom planinarstva podrazumeva aktivno posećivanje planina i u širem smislu, planina. Planinarstvom se bave osobe svih uzrasta oba pola, odrasli ljudi svih zanimanja, ali i mladi naraštaj kao i starije osobe. Tara, kao jedna od naših najlepših planina, veoma je interesantna ljubiteljima ove aktivnosti u prirodi. Tara pruža izuzetne uslove za upražnjavanje ove aktivnosti. Tu su i najviši vrhovi Srbije, Midžor (2.169mnv) na Staroj planini, Pančićev vrh (2.017mnv) na Kopaoniku, Besna kobila (1.922mnv) na istoimenoj planini, Jankov kamen (1.833mnv) na Goliji, Golo brdo (1.627mnv) na Zlataru, Trem (1.810mnv) na Suvoj planini, Zborište (1.544mnv) na Tari. Inače, najviši vrhovi Srbije po redu, nalaze se na Kosovu i Metohiji. Šar planina je jedan od pet nacionalnih parkova u Republici Srbiji. Ovaj predeo, pored neverovatne prirode, značajan je i zbog 45 srpskih crkava i manastira iz perioda od XII do XVI veka. Najviši vrhovi su Đeravica (2.656mnv) na Prokletijama i Peskov (2.651mnv) na Šar planini.

Na osnovu Odluka o naknadama za korišćenje zaštićenog pordučja NP Tara, PP Stara planina kao i JP Srbijasume, dnevne takse za postavljanje šatora u zaštićenom području iznosi 30 dinara po metru kvadratnom površine šatora.

Mesta na kojima mi planinarimo i kampujemo su planine Tara, Stara planina, Rtanj, Golija, Zlatar, Zlatibor. Uskoro ćemo uključiti još neke planine u program aktivnosti. Za organizovanje tura, akcija i ekspedicija za neke od ovih vrhova planina u Srbiji, u našoj organizaciji, pusti nam poruku na mejl za više informacija.

Kotizacija za kampovanje sa nama u našoj organizaciji - po osobi: 4.000 dinara.