OPREMA ZA KAMPOVANJE

Bez ovih stvari ne krećite na kampovanje

Oprema za kampovanje vam je neophodna kako bi vaš boravak u prirodi, u koju ste već smestili šator, bio što ugodniji. Pružićemo vam osnovne informacije o opremi, pa ćete posle čitanja ovog teksta znati i šta treba da imate od opreme, da li je sve neophodno, šta spada u dodatnu oprema i koliko je improvizacija bitna kada se kampuje.

Kampovanje podrazumeva i posedovanje određene opreme. Izbor stvari koje nosite na kampovanje je od presudnog značaja da ostanete živi, zdravi, suvi, siti i bezbedni.

Zahvaljujući tzv. kinezima, mnoge stvari koje bi poneli sa sobom možete naći svuda. Neke, doduše, takođe možete naći lako, ali to ne znači da su dobre i kvalitetne, kao i da će poslužiti svrsi.

To što imate šator je odlična stvar. Međutim, u tom šatoru treba spavati, treba se ugrejati, treba nešto i jesti. Kamp oprema zavisi od izbora kampera, a osnovne stvari koje treba da ponesete su vreća za spavanje, podloga za vreću, baterijska lampa, rešo, kao i nož, a dodali bismo sekiru i ašov.

Pre izbora kamping opreme treba da znate za šta vam treba: nije isto ako idete na kampovanje na moru ili na planini. Takođe, godišnje doba kada se kampuje je bitna stvar, ali pre svega pitanje na koliko dana i u kakvim uslovima ćete kampovati.

Naravno, oprema za kampovanje se bira i u zavisnosti od prevoznog sredstva kojim ste krenuli na kampovanje jer u sopstveni automobil možete staviti i šifonjer, dok je ukoliko letite avionom ili putujete autobusom izbor opreme koju možete poneti na kamp je više nego ograničen.

Počinjemo od osnove, a to je spavanje:

Vreća za spavanje

Verovali ili ne – kamper je čovek koji takođe spava. Iako, doduše, može leći gde mu se ćefne, svaki kamper zna da treba da poseduje vreću za spavanje. Ne samo što treba da je poseduje, treba i da je koristi, odnosno da u njoj spava. Može se reći da je vreća za spavanje osnovna kamperska oprema, ukoliko izuzemo šator, mada su nerazdvojni na neki način.

Iako ćemo se o vrećama za spavanje pozabaviti u nastavku serijala o kampovanju u kome ćemo objaviti poseban tekst o vrećema za spavanje, ove osnovne informacije će vam biti dovoljne za izbor vreće za spavanje kada krenete na kampovanje. Ovaj tekst je, ipak, namenjen početnicima ili mladim kamperima.

Šta je bitno kod vreće za spavanje

Prvo što treba znati kod odabira vreće za spavanje je da zavisno od vremenskih uslova kada se kampuje postoje vreće za spavanje za zimsko vreme, za letnje vreme i za međuperiode, a to znači da su to vreće u kojima ćete spavati u proleće i u jesen, kao i u hladnijim letnjim danima, odnosno noćima. Nije uvek pravilo da deblje vreće bivaju skuplje, niti da su deblje vreće nužno za hladno vreme. Danas, sa modernim materijalima, cena vreće za spavanje zavisi od kvaliteta izrade, proizvođača i sezone kojoj je namenjena.

Vreće za hladnije uslove su uglavnom u obliku mumije, što znači da su gore široke, a dole uske i da imaju kapuljaču za glavu. Ove vreće se zovu kokon vreće i prate liniju tela. Hladniji uslovi variraju, tako da možemo reći da je ispod 10 stepeni “hladniji uslov”, a najniža temperatura može ići do debelog minusa. Sve to proverite kada kupujete vreću, jer je malo verovatno da ćete spavati na -30 stepeni, osim ukoliko ne idete na Antarktik.

Moderne vreće su uglavnom lagane (od 500 gr, do kilogram i po) i veoma su kompaktne. Na primer, na tržištu se može naći vreća za spavanje koja je teška svega 600 grama i koja se spakuje u svoju futrolu tako da je njen gabarit izuzetno mali, veličine urolanog duksa, a u njoj se udobno može spavati i na temperaturi od svega +5 stepeni celzijusa.

Računica je jednostavna, bar gledajući kilažu vreće: ako šator za 3 osobe ima otprilike 3,5 kg, sa ovakvom vrećom težina opreme doseže do otprilike 4,5 kg. Ukoliko, na primer, troje krene na kampovanje, jedan može da nosi šator, dok se preostala oprema, zajedno sa vrećama za spavanje, može raspodeliti na drugo dvoje.

Pomenuta improvizacija kao sastavni deo kampovanja i boravka u prirodi uopšte, na primeru vreća za spavanje ogleda se u tome da zapravo možete kupiti vreću za spavanje gde god je nađete. Danas se prodaju svuda, pa ih ima u prodavnicama mešovite robe. Samo što ih nema na trafikama. Isto tako, zbog svoje cene i dostupnosti, popularne su i vojne vreće za spavanje, koje mi ne bismo preporučili zbog njihove težine, ali na vama je da odlučite.

Koliko je bitan kvalitet vreće

Međutim, posebnu pažnju treba obratiti na kvalitet izrade vreće. Vreće renomiranih i iskusnih proizvođača koštaju više, ali se višestruko isplate pre svega zbog kvaliteta, kao i zbog temperaturnih specifikacija koje su uglavnom tačne.

Problem koji može nastati je da, ukoliko kampujete na manje pristupačnom terenu, tešku vreću nije lako nositi, a ako je još i velika – teško vama, a teško i vreći. Naš savet je, u svakom slučaju, da kupite kvalitetnu vreću za spavanje, jer će vam ona pored kampovanja, poslužiti i za druga putovanja, a može vam i stajati u gepeku automobila da uvek bude spremna prilikom nepogodnosti kada vam se pokvari auto, ili ste krenuli na neki put pa vas je savladao umor, ili ste – ostali zavejani u snegu, ili ste možda završili u nekoj improvizovanoj bolnici zbog pandemije. Dakle “žena može da je sa sela, ali vreća za spavanje mora da bude kvalitetna” je krilatica koju smo upravo izmislili.

Kako se spava u vreći za spavanje

Nije sve tako jednostavno – ili jeste? Imate vreću za spavanje i u nju legnete i zaspite. Tako to biva, ali evo kako se zapravo spava u vreći prilikom kampovanja, i uopšte, a što mnogi početnici ne znaju.

Hladnije večeri nagone kampera da obuče sve na sebe i legne u vreću, što je velika greška. Tada će vam u vreći biti još hladnije, a možete se preznojiti i prehladiti i onda propade kampovanje. Dakle, u vreću za spavanje se leže što oskudnije obučen – donji veš i majica, ili u veoma tankoj pidžami.

Koncept vreće za spavanje je takav da održava telesnu toplotu, odnosno da je vraća ka telu, što dalje znači da je najudobnije ako vreća direktno dodiruje telo. Ukoliko nemate odgovarajuću vreću, višak odeće stavite preko vreće ili je nagurajte u vreću pored vas, a nije loše uvek sa sobom nositi i dodatno ćebe koje je uvek potrebno na kampovanju.

Podloga za vreću za spavanje

Svi mi volimo našu zemlju i tu nema ništa sporno. Međutim, ljubav prema našoj zemlji ne znači da će vas ljubav grejati ako legnete direktno na nju. Ovo je izuzetno bitan deo opreme za kampovanje jer ima više funkcija.

Iako šatori imaju svoje podove, zemlja je hladnija od vazduha. Dakle, prva funkcija podloge za vreću je da vam bude toplo. Isto tako, i ovaj kamen vaše zemlje, koliku god imao afekcionu vrednost, može da vas bode u bubreg dok na njemu spavate. Ko bi rekao – a niste ga videli dok ste postavljali šator. Ovo je druga funkcija podloge za spavanje, a to je da vam ublaži teren odnosno neravnine ispod vas, te da vam spavanje učini udobnijim, a pre svega mogućim.

O podlogama za vreću za spavanje ćemo posvetiti poseban tekst, ali za vas kao početnika neophodno je da znate da treba da je imate.

Kakve podloge za vreću postoje

Podloge za spavanje postoje razne, od naduvavajućih, samonaduvavajućih do gumiranih, od dušeka za plažu do dobrih i izdržljivih dušeka na naduvavanje. Kao i kod izbora vreće za spavanje, bitno je da znate kuda ste se uputili pa spram toga i odaberite podlogu. Međutim, obratite pažnju na dve stvari.

Ukoliko je podloga glatka, a vi niste na ravnom terenu, možete klizati celu noć. Takođe, ukoliko nosite dušek na naduvavanje ne zaboravite da i pumpa zauzima dosta mesta, a nije baš ni lagana.

Vreća za spavanje i podloga za vreću su osnove spavanja. A sada pređimo na ostalu opremu za kampovanje bez koje ne bi trebalo da planirate kamping. Eh, da – ukoliko se pitate šta da stavite pod glavu tu vam ne možemo pomoći. Ponesite bilo kakav mawi jastuk, a često može kao jastuk poslužiti i ranac ili neka druga vreća u kojoj se nalazi vaša garderoba.

Baterijska lampa je obavezna oprema na kampovanju

Iako danas svaki mobilni telefon poseduje opciju osvetljavanja u rangu baterijskog, iako je nekada i to dovoljno, nemojte se pouzdati u njega.

Budite kreativni, ali ne preterano. Mnoge stvari već postoje i jeftine su

Naime, mana svetla na mobilnom telefonu je što ne baca svetlost daleko, a i mobilni telefon često služi i za druge stvari tako da je sasvim moguće da nećete imati gde da ga napunite. Pored toga, mobilni telefon je dosta vredna i korisna naprava, te nije pametno da njime osvetljavate pored vatre ili vode, kao i kada idete da vršite nuždu jer možete lako ostati bez njega ili ga unerediti… blatom.

Sa pojavom LED svetla, odnosno dioda, baterijske lampe su izdržljivije i duže svetle, a daju bolje svetlo. Savet je da pribavite bar tri komada: jednu koja će vam stajati u šatoru, druga koja će vam biti pri ruci i jedna čeona kojom možete osvetljavati dok nešto radite rukama ili pešačite u toku noći – kada se obraćate drugim ljudima s čeonom lampom na glavi obavezno je ugasite da im ne biste svetleli u oči.

Rešo ili plinska boca

Rešo je obavezna stavka ako boravite duže u prirodi. To je zapravo plinski uređaj manjeg gabarita. Mali primusi su sa patronama čija je cena 5-10 evra, zavisno od toga gde kupujete (kineski rade i jeftini su, a patrone su oko evro). Ima i primusa srednje veličine, a sve ih karakteriše laka zamenjivost patrona. Veliki primusi već zahtevaju plinsku bocu, a na kraju krajeva ako imate kako, možete izneti šporet iz kuće i ostaviti porodicu da vas gleda u neverici.

Naravno, opet zavisi na koliko dana idete da kampujete i spram toga odmerite i opremu, u ovom slučaju rešo. Ako vam je potrebno da ispečete samo jaja ili neku supu iz kesice, svaki će poslužiti. Međutim, ukoliko želite da se oprobate u kao kuvar svetskih jela i pokažete svu njihovu ekstravaganciju – ponesite veću bocu pa kud puklo da puklo (sve osim plinske boce).

Bitno je da sve što ima otvorenu vatru odmaknete koliko god možete daleko od šatora, druge kamm opreme i vaših stvari. O tome smo i pisali u prošlom nastavku, tako da još jednom: akko ložite vatru ili baratate otvorenim plamenom – budite veoma oprezni. Dovoljan je i jedan ugarak da izleti na obližnji šator i da ostavi rupu na njemu kroz koju romantično možete gledati zvezde, Starlink satelite, ali i komarce koji će tu romantiku ubiti.

Rešo je obavezna stavka ako planirate duže kampovanje ili planinarenje.

Naravno, primus ili plinsku bocu držite u zavetrini, bilo da je koristite, bilo da je ne koristite. Takođe, sklonite je od kiše i direktnog sunca što važi i za svu kamp opremu koju nosite.

Nož, sekira ili ašov: oprema bez koje se ne može na kampovanje

Ovaj podnaslov je napisan kao jedna stavka iz jednostavnog razloga – mora se.

Praktična upotreba noža na kampovanju je nedrealna situacija za opisivanje, ali raspon upotrebe je od sečenja hleba do sečenja grana, bušenja rupa i pravljenja nečega ni od čega. U svakom slučaju nož je neizostavan deo opreme za kampovanje.

Sekira je praktična za sve oni koji znaju da je koriste, a zna da je koristi onaj ko ju je već koristio i ima sve prste na broju. Dakle, sekira na kampovanju, ne služi da vam padne na šator kada je oblačno vreme, već da možete seći drva za potpalu, kolac za ražanj ako pečete prase (ima nas raznih), ali u praksi se najviše primenjuje da se tupim delom sekire zakucavaju kočići od šatora u zemlju. Ne pokušavajte da njome ubijate komarce i ne zaboravite da Krivični zakonik važi i u prirodi, te pokušajte da se vratite iz prirode u miru sa vašim kolegama kamperima.

Ašov služi da se okopa oko šatora kanal u koji bi se slila eventualna voda od kiše – da ne podlije ispod šatora. Ovaj deo opreme za kampovanje se često zaboravi, te ga baš iz tog razloga naglašavamo. Ašov je potrebniji leti usled čestih pljuskova, nego u drugim sezonama, ali nije na odmet nositi mali, na sklapanje, svuda.

Naravno, osim noža koji je lični pribor, sekira i ašov, kao i šator deli se na više glava i nekad je za ceo kamp – koliki god bio, dovoljan po jedan (ašov). Pazite kako baratate ovom opremom.

Posuda kuvanje i pribor za jelo

Nakon što ste pročitali da na kampovanje treba poneti rešo, logično je da tu sada fali još jedan deo opreme za kampovanje, a to je posude za kuvanje i pribor za jelo. Izaberite šta vam je zgodno za nošenje, ali pripazite na težinu. Lake aluminijumske posude i prenosne peći su smanjile ukupnu težinu kamp opreme, pa su i one doprinele bumu u planinarenja i kampovanja.

Ukoliko ne želite da se trošite na skuplju opremu, obična stara šerpa se uvek može naći, kao i tanjir od plastike koji se može više puta upotrebiti, nakon pranja. Isto važi i za sve vrste čaša i šolja. Nož smo pomenuli, te uz njega ponesite i kašiku i viljušku.

Ne zaboravite da sve što ste poneli treba da koristite više puta, odnosno da imate kako i čime da operete. Zbog toga je bitno imati vodu u kampu, a za pranje sudova ponesite tečnost za sudove i sunđer. Tečnost možete presuti u neku manju flašu kako vam ne bi zauzimala previše prostora i kako vam ne bi bila teška za nošenje.

Pribor za higijenu

Svako voli da ima čiste zube, neki vole da imaju i čiste ruke, a veliki je broj onih koji vole da budu čisti u opštem smislu. Iako ćete obraz teško oprati, ostalo i nije toliko teško.

Oko higijene zuba nema mnogo mudrosti – četkica i pasta za zube, a što se sapuna tiče preporuka je da ponesete neki koji se što manje peni. Drugim rečima, sapun u sebi ne bi trebalo da ima dodatne kreme i ostali marketing, jer je bitno da se što lakše ispira. Ne zaboravite da ćete ruke često prati tako što će vam neko polivati vodu iz flaše.

Gel za deiznfekciju ruku nije loša stvar imati uz sebe, pogotovo ako vam voda nije na dohvat ruke. Kada dođete do neke vode, operite ruke od gela.

Ne zaboravite peškir!

Nužda je nužda

Obavezan deo kamp opreme je toalet papir i verovatno nijedan početnik neće krenuti bez njega na kampovanje. Bitno je da ga držite uvek suvim, odnosno u kesi i što dalje od vode, ali i vatre.

Ukoliko koristite vlažne maramice ili vlažni toalet papir, gledajte da bude biorazgradiv. Čak i ako kamp ima toalet, često na takvim mesitma ne postoji kanalizacija, a imperativ je brinuti o onome što i figurativno i doslovno ostavljamo iza sebe, pogotovo ako se radi o slobodnom kampovanju ili kampovanjuu na “divlje”.

Kese za đubre

U prirodu odlazimo kako bi u njoj uživali. Iako mnogi imaju drugačije viđenje prirode i pod njom smatraju njeno uređenje, betonske staze, hotele na planinama i kafane, Daljine.rs su stava da je priroda ono gde nema ljudi, njihovih naseobina i njihovih tvorevina. Dakle, priroda treba da bude netaknuta ili što manje taknuta.

Iz navedenog razloga kada prirodu napustimo ne sme da se primeti ni da smo u njoj bili. Pored toga što okolinu time čuvamo, takođe omogućujemo da neko nakon nas u njoj uživa, a nismo valjda toliko sebični.

Dakle, čak iako ste vi đubre, to ne znači da đubre treba da ostavljate iza sebe. Ostaci, popularno nazvani i smeće, moraju završiti u kesama, potom u kontajnerima, tako da ukoliko ste krenuli na kampovanje znajte da su neizostavan deo opreme i kese za đubre.

A da, zaboravili smo i rukavice.

Pokupite apsolutno sve otpatke koji ostaju iza vas. Skupljanju smeća pomaže ako se đubrište formira odmah pri uspostavljanju kampa, a kesa neka bude blizu, ali ne preblizu vatre. Kada spakujete šator i ostalu opremu sve što ostane iza vas je smeće.

To smeće stavite u kese i odnesite ih do obližnjeg kontejnera. Ukoliko đubre lepo upakujete možete ga dugo i bezbedno voziti u kolima, dok na kontejner ne naiđete.

Ima još opreme za kamping

Iako smo do sada naveli osnovnu opremu za kampovanje, ovo je nešto što nije neophodno, ali je pametno da imete uz sebe. Kampovanje sa sobom nosi mnoge rizike koje se prenebregnu iskustvom, ali nije na odmet da se pomenu.

Dodatno ćebe

Dodatno ćebe nostite sa sobom jer noći mogu biti hladne. Idealno je da se prebaci preko vreće ili vreći ukoliko vas u šatoru spava više, ali ga možete prostreti na zemlju i na njemu sedeti dok ste napolju.

Sredstva protiv komaraca

Nije sigurno da li će biti komaraca tamo gde ste se odlučili da postavite šator, ali ponesite sredstvo kojim ćete se odbraniti od ovih ljubitelja vaše krvi. Naravno, ukoliko vodite računa kako ulazite i izlazite iz šatora sa komarcima u njemu nećete imati problema, a to smo naveli u prethodnom delu.

Nije loše da kada postavite šator isprskate njegov ulaz, odnosno rajsfešluse, dok su “vrata” šatora zatvorena.

Pametno je poneti prvu pomoć na kampovanje.

Oprema za paljenje vatre

Ovaj podnaslov zvuči čudno, ali u praksi nije baš toliko smešno. Nekada su drva vlažna, nemate čime da potpalite vatru, suv papir nedostaje i slično. Dakle, ponesite hepo kocke iako nisu ekološke.

Dodatne šibice i upaljači nikada ne škode, kao i malo suvih drva za potpalu u gepeku automobila ukoliko ste njime krenuli da kampujete.

Prva pomoć

Pripazite kako baratate sekirom, nožem ili ašovom. Takođe, ukoliko ne pazite možete se na vatru opeći. Zbog toga, ponesite prvu pomoć, a nije loše ni da zabeležite broj najbliže bolnice.