bojan-djordjevic-predsednik-lazarus-sport-avanturisticki-centar-vrh-midzor-stara-planina

PREDSEDNIK I OSNIVAČ

Predsednik i osnivač Avanturističkog centra Lazarus Sport je Bojan (Lazar) Đorđević, rođen 1985. godine u Republici Srbiji. Po obrazovanju i zanimanju je diplomirani strukovni menadžer u sportu. Trenutno je na prvoj godini Master studija, na studijskom programu Master trener u sportu. Planinarenjem, kampovanjem i planinskim pešačenjem se aktivno bavi od 2005. godine i samostalni je planinarski vodič. Fitnesom i sportskom rekreacijom aktivno se bavi još od 2006. godine, a 2016. godine je na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, Univerziteta Beograd, završio stručno usavršavanje za sportskog stručnjaka (trener u oblasti fitnesa i sportske rekreacije) i poseduje domaće i međunarodne sertifikate u tom polju, kao i stručno sportsko zvanje Personalni fitnes trener (3 nivoa i 4 nivoa po EQF standardima).

Sportski je instruktor za pružanje osnovne prve pomoći, spasilaštvo, plivanje, orijentaciju u prirodi, planinarenje, streljaštvo. Od 2011. do 2021. godine radio je kao profesionalni pripadnik Vojne policije Vojske Srbije u Beogradu. Završio je nekoliko vojnih kurseva, i to: pružanje prve pomoći, orijentacija, boravak i preživljavanje u prirodi, traganje i spasavanje, bezbedno rukovanje raznim vatrenim naoružanjem, bliska zaštita ličnosti.

 

Koristi svaku slobodnu priliku i lepo vreme da planinari i kampuje po planinama Srbije, dok najviše boravi na planini Tari, Rtnju i Staroj planini, gde vodi i pešačke ture. Bavi se brojnim aktivnostima na otvorenom i u prirodi, pored planinarenja i kampovanja, kao što su alpinizam, plivanje, ronjenje, penjanje, biciklizam, istraživanje srednjovekovnih tvrđava, obilaženje srpskih srednjovekovnih manastira po Srbiji i dr. Putovao je po Evropi, Africi i Aziji, gde je obišao Grčku, Izrael i Egipat, u svojim istraživačkim turama i ekspedicijama piramida i istorijskih arheoloških nalazišta.

 

Značajniji vrhovi planina koje je popeo u Srbiji i Egiptu su: vrh Jankov kamen (1.833 mnv), planina Golija (više puta); Sinajska gora (2.285 mnv), planina Sinaj, Egipat, avgust 2008; vrh Zborište (1.544 mnv), planina Tara (više puta), Srbija; Pančićev vrh (2.017 mnv), planina Kopaonik (više puta), Srbija; vrh Midžor (2.169 mnv), Stara planina (više puta), Srbija; vrh Šiljak (1.570 mnv), planina Rtanj (više puta), Srbija; vrh Janjač (1.473mnv), planina Tara (više puta)...

 

Srednjovekovne tvrđave koje je obišao više puta u Srbiji su: tvrđava Maglič, Kraljevo; tvrđava Solotnik, NP Tara; utvrđenje manastira Manasije, Despotovac; tvrđava Soko Grad, Soko Banja; tvrđava Ram, Veliko Gradište; tvrđava Golubački grad, Golubac; tvrđava Kale, "Momčilov grad", Pirot; Vrdnička kula, Vrdnik.

 

Manastire u Srbiji koje je obišao više puta su: Studenica, Žiča, Đurđevi Stupovi, Sopoćani, Mileševa, Manasija, Ravanica, Rača, Pustinja, Tresije, Krušedol, Jazak, Mala Ravanica (Vrdnik), crkva sv. apostola Petra i Pavla, Ras, Tumane, Pavlovac, manastir svete Katarine na Sinaju, Egipat.

 

Piramide i arheološka nalazišta koje je obišao i istražio u Egiptu i Grčkoj su:

 

1. Džoserova stepenasta piramida, nekropola Sakara, Memfis, Egipat.
2. Kefrenova piramida, plato Gize, Kairo, Egipat.
3. Hram i kompleks Sakara, Memfis, Egipat.
4. Hram Hatšepsut, Deir-el-Bahri, drevna Teba (današnji Luksor), Egipat.
5. Kompleks hramova u Karnaku, Luksor, Egipat.
6. Dolina kraljeva - grobnice faraona, Luksor, Egipat.
7. Hram Predeo Amun Ra, Karnak, Luksor, Egipat.
8. Akropolj, Atina, Grčka.
9. Delfi, Grčka.
10. Mikena i Epidaurus, Peloponez, Grčka.