Пешачење кроз природне пределе које подразумева и ношење неопходне опреме и свега потребног је веома популарна рекреативна активност у многим развијеним земљама. Људи широм света уживају у пешачењу у природи, обично по већ утврђеним стазама. Ова активност се зове бекпекинг, јер подразумева ношење неопходне камперске опреме (шатор, одећа, храна, врећа за спавање) на леђима, у торби која се зове "бацкпацк".

Изрази хикинг и треккинг су енглески термини и не постоје у потпуности адекватни изрази у српском језику који би објаснили суштинско значење ових активности. Хикинг је форма пешачења са специфичном сврхом истраживања и уживања у природним лепотама.

Треккинг би био вишедневни хикинг тј. пешачење по планинским и руралним пределима, а може да подразумева и ноћење у природи - обично у шатору, а могуће је користити напуштене појате или направити сопствени заклон од природних материјала.

Предлози за почетнике (пешачке - hiking и планинарске туре)

Пешачке туре не захтевају посебну опрему нити посебну припрему. Планинарима се пружа уживање у природи, емоционално опуштање, а одлично је и за стицање кондиције. Пешачке туре се могу комбиновати са другим активностима - истраживање пећина, кањона, слободно пењање и др. Да би се телесна топлота правилно регулисала код ходања, најбоље је да се одећа састоји од више тањих делова који се према потреби могу свлачити и облачити.

Од ветра и влаге најбоље штите ветровке израђене од лаганих синтетичких материјала. На дужим походима у више планине, планинари морају увек ностити са собом резервну одећу и зими и лети, јер су промене времена честе. Важно је да и планинарска одећа буде практична за ходање и слободно кретање.

Ципеле се израђују од мекане и непропустиве коже са дебелим ђоном израђеним од дубоко урезане еластичне гуме. Такви ђонови (вибрам) практични су за пењање по каменитом, травнатом и снежном терену. Ципеле су дубоке како би штитиле скочни зглоб.

За почетнике је најбоље да имају што мање ствари, препоручују се дугачке панталоне и ранац. Ако се иде на дуже пешачке туре, понети резервну одећу коју треба сместити у најлонске кесе, да се не би мешала са храном и различитим прибором (батеријска лампа, шибице, козметика, мапе и сл). Обавезно носити воду и не много хране.

Детаљније о hiking-у и trekking-у

Бекпекинг захтева добру физичку кондицију, подразумева пешачење од по неколико километара, често је неопходно пењање по стрмим планинским странама. Срећу се различити термини као што је хикинг, бусхњалкинг, трампинг, треккинг или њалкинг и може трајати сатима, данима или недељама.

Треккинг или пешачки туризам је један од најраспрострањенијих видова туризма. Пешачке туре не захтевају посебну опрему нити посебну припрему. Пешачке туре улазе у ред најомиљенијих видова одмора код становништва развијених земаља са високим степеном урбанизације. То потврђује стални раст у развијеним земљама, као што су Швајцарска, Немачка, скандинавске земље, где становништво великих градова користи краће одморе, али у више наврата током године, углавном се опредељујући за туре које укључују пешачење. Много је таквих стаза, на пример у Канади, а у Европи по пешачким стазама је најпознатија Норвешка.

Треккинг се може комбиновати са другим активностима - истраживање пећина, кањона и др. За треккинг није потребно техничко знање већ снажна воља, добра кондиција и мало специфичне опреме. Опрема није другачија од планинарске (не и алпинистичке). Када је реч о опреми и вештинама потребним за треккинг, треба напоменути да је, осим у случајевима када се иде на познате терене, неопходна топографска карта и елементарно познавање картографије и оријентације у природи. Добро је поседовати и ГПС уређај.